• Door naar de hoofd inhoud

Joeri Billast - Social Media Strateeg

Krijg Klanten op Social Media

  • Het geheim
  • Over mezelf
  • Mijn blog
  • Mijn boek
  • Mijn podcast
  • efficado
  • Contacteer me
  • Go to English site
Best practices voor e-mailmarketing

Best practices voor e-mailmarketing

5 mei 2019 By Joeri

Laten we het ditmaal eens hebben over e-mailmarketing. E-mails kunnen immers ongelooflijk krachtig zijn – zelfs in 2019 – en kunnen een perfecte aanvulling zijn op je social media inspanningen.

Maar hoe pak je dit nu op de juiste manier aan? Ik geef je hieronder alvast enkele tips mee. Op het einde geef ik ook nog mee welke software ik zelf gebruik.

1. Stuur altijd eerst een testmail naar jezelf.

Logisch zou je denken, maar ik merk dat dit in de praktijk vaak niet het geval is…

Met een testmail kun je checken of je geen typfouten gemaakt hebt, of de afbeeldingen verschijnen, of de mail goed verschijnt op zowel je computer als je smartphone en of alle links werken.

Dit is een kleine moeite om te doen. Best die mail ook even laten liggen en daarna pas herlezen. Of het aan iemand anders vragen, want anders lees je over je eigen typfouten.

2. Focus op je onderwerpregel 

Een goeie onderwerpregels is van cruciaal belang. Die moet de ontvanger immers overtuigen dat je e-mail de moeite waard is om te openen. Dat betekent dat je hier echt voldoend aandacht aan moet besteden.

Denk na over de twee best mogelijke onderwerpregels en doe vervolgens een split-test (ook A/B test genoemd) bij een kleine subset van je abonnees. 

Stel je hebt 2.000 mailadressen, dan stuur je versie 1 naar de eerste 100 en versie 2 naar de tweede 100 in de lijst. Daarna gebruik je de onderwerpregels die de beste resultaten heeft (beste openingsratio en meest klikken) voor de 1.800 resterende mailadressen.

Doe dit steeds voor elke mailing die je verzendt.

Dingen die het goed doen in onderwerpregels zijn onder meer de naam van de ontvanger, een smaakvolle emoji of twee, max. 30-50 tekens maximum en werkwoorden. Ook een duidelijke en onweerstaanbare waardepropositie die overeenkomt met de inhoud van je e-mail.

Dingen die je moet vermijden zijn woorden die aan spam doen denken (“dringend, koop nu, win,…) , overmatig gebruik van hoofdletters en emoji’s en uiteraard typfouten.

Gebruik ook geen misleidende onderwerpregels die niet overeenkomen met de inhoud van de mailing. Deze leiden tot ongelukkige abonnees die zich afmelden en jouw merk als negatief gaan zien.

Het doel van je onderwerpregel is om de mensen voor wie die inhoud van je mail interessant is aan te sporen deze te openen. En niet dat deze koste wat kost geopend moet worden.

3.  Ook de naam van de afzender is belangrijk 

Dit is misschien nog belangrijker dan de onderwerpregel. De “From” naam kan je mailcampagne maken of breken.

De namen van afzenders hebben de neiging het beste te presteren als ze gepersonaliseerd zijn. Gebruik bij voorkeur de naam van een persoon (eventueel in combinatie met die van je zaak) in plaats van enkel je bedrijfsnaam.

Gebruik nooit de standaardoptie ‘noreply@jouwbedrijf.be‘ want dat is onpersoonlijk en eerlijk gezegd frustrerend. Gebruik een echte naam en zorg dat er iemand is die op de reacties van op de mailing kan antwoorden.

4. Plaats een call-to-action

Zet een call-to-action (CTA) in je mailing maar overdrijf niet.

Probeer het bij ene belangrijke CTA te houden en plaats dit tussen je tekst. Maak hiervan een heldere, mooie button die men eenvoudig kan vinden en erop kan klikken.

Je kan de CTA nog eens herhalen in de PS van je mailing, in de vorm van een gewone link.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de PS van mails het meest gelezen wordt.

5. Houd de mailings consistent

Je mailings moeten overeenkomen met je merk. De kleuren en lettertypekeuzes moeten hetzelfde zijn. De toon moet overeenkomen met die op je website en je social media.

Consistentie kan in sommige gevallen ook helpen bij onderwerpregels zoals bij  blog updates. Deze presteren altijd het best met dezelfde onderwerpregel. Dit helpt lezers immers te weten wat ze kunnen verwachten en dus ze houden je mailing in de gaten in hun inbox.

6. Beloon je abonnees.

Wil je jouw abonnees behouden? Zorg er dan voor dat ze zich speciaal voelen.

Deze mensen hebben je immers aanvaard in hun mailbox. Ze hebben interesse in je bedrijf. 

Je kan hen betrekken door hen uit te nodigen om feedback te geven via enquêtes.

Je kan hen belonen met een exclusieve vroege toegang tot je nieuwste aanbod. Je kan hen gratis geschenken en speciale kortingen geven. Iets dat ze niet zomaar in de winkel krijgen, op je Facebook-pagina of elders.

7. Gebruik de juiste tools

Ik zou nog een hele reeks andere tips kunnen geven. Maar wellicht is het ook  nuttig dat ik hier nog even meegeef welke mailing software ik zelf gebruik.

Dat zijn er twee:

Ik gebruik Mailchimp voor het verzenden van losse mailings waarbij de lay-out belangrijk is. Mailchimp beschikt over mooie e-mail templates en is gratis tot 2.000 mailadressen.

Daarnaast gebruik ik Convertkit voor mailing campagnes die uit opeenvolgende mails bestaan en waarbij het belangrijk is om de abonnees automatisch in segmenten te kunnen indelen op basis van hun gedrag. Dus anders gezegd gebruik ik Convertkit persoonlijk voor meer geavanceerde strategieën.

Er bestaat nog andere goeie mailing-software, maar ik heb de beste ervaringen met deze twee tools.

Veel succes!

Joeri

PS: Wil je mijn mailings krijgen? Schrijf je dan hieronder in:

Categorie: Digitale Tools, Online Marketing Tags: convertkit, mailchimp, mailings

  • Het geheim
  • Over mezelf
  • Mijn blog
  • Mijn boek
  • Mijn podcast
  • efficado
  • Contacteer me
  • Go to English site

Copyright © 2022 · efficado bv
Wonewei 4, 3360 Bierbeek, Belgium
VAT: BE 0534.541.660
hello@efficado.com
+32 474 623826

Disclaimer
Privacy Policy
Algemene voorwaarden