Waarom is HTTPS een no-brainer voor je website? (En zeker in tijden van de GDPR…)

Wat zijn SSL en https?

Op de website van Versio vinden we de volgende goeie definitie:  “Een SSL-verbinding is een gecodeerde verbinding tussen de server en bezoeker. Een SSL-verbinding kunt u eenvoudig herkennen aan de url (bv. https://www.efficado.eu). Daarnaast geeft een goede browser ook aan dat de lijn beveiligd is door middel van een klein slotje voor de URL of een groene balk.”

Echter meestal wanneer mensen het over SSL hebben, bedoelen ze eigenlijk ‘TLS’ zonder het te weten. Net zoals SSL is TLS een cryptografisch protocol. Het is echter een meer recent en verbeterd protocol dat sterkere coderingsalgoritmen gebruikt en ongeëvenaarde privacy en prestaties biedt in vergelijking met SSL.

In de context van websites wordt TLS gebruikt om een ​​veilig http-protocol te bieden (vandaar de “S” van secure in HTTPS). Dit is in feite een gegevenstunnel tussen twee punten (de website die je bezoekt en het toestel dat je gebruikt) en in twee richtingen.

Drie redenen waarom SSL/TLS en HTTPS belangrijk zijn voor jouw website

1. VEILIGHEID

Omdat het gewone http een op tekst gebaseerd protocol is, is het eenvoudig om het verkeer te onderscheppen en letterlijk alles wat wordt verzonden te lezen. Door HTTPS te gebruiken, wat een binair protocol is, kunnen potentiële aanvallers de inhoud niet meer lezen. Dit betekent dat overgebrachte gegevens veilig zijn voor nieuwsgierige blikken (tenzij ze in staat zijn de sleutel te bemachtigen en te decoderen).

2. VERTROUWEN

Wanneer je een HTTPS-protocol gebruikt op je website, creëer je geloofwaardigheid in de ogen van je bezoeker. Immers die vertrouwt er dan op dat je weet wat je doet en dat je hun veiligheid en privacy respecteert.

Vertrouwen en geloofwaardigheid zijn belangrijke aspecten in de algemene perceptie van een merk. Vermijd dus het label “niet veilig” op je website, maar zorg ervoor dat in de plaats daarvan groene letters in de adresbalk van de browser worden weergegeven.

Belangrijk om weten: Google kondigde aan in haar blog dat Chrome vanaf juli 2018 alle sites zonder HTTPS als onveilig gaat tonen.

De Google Chrome browser gaat dan niet enkel meer kijken naar de inhoud van een webpagina, en of deze wel of geen invulvelden bevat. Er wordt dan sowieso een waarschuwing getoond op alle pagina’s die geen beveiligde HTTPS verbinding gebruiken.

3. GOOGLE RANKING

Google zal websites die gebruik maken van HTTPS een hogere ranking geven t.o.v. sites die dit niet doen (als alle andere parameters hetzelfde zijn).

Het belang voor de Google ranking moet echter niet overdreven worden. Het implementeren van HTTPS alleen zal je site hoogstwaarschijnlijk niet naar de top van zoekresultaten duwen, omdat er veel meer belangrijke signalen zijn, zoals inhoud van hoge kwaliteit en krachtige backlinks.

Heb je een vraag hierover? Stuur me dan gerust een bericht of plaats een reactie hieronder.

Spread the Word