De meeste mensen hebben al een online netwerk. Het bestaat op elk social media platform, het zijn je vrienden, familie en volgers op Twitter, LinkedIn, Facebook enzovoort. Online netwerken is het proces om deze sociale netwerken te laten groeien via online communicatiekanalen.
Er zijn enkele duidelijke voordelen aan online netwerken. Mensen kunnen de neiging hebben om netwerken te vermijden vanwege de druk die het kan opleggen en de verlegenheid voor sommigen die erbij komt kijken. Online netwerken biedt hiervoor een oplossing.
Voordelen
- Gemak: Je hoeft het niet in je agenda te plannen of een dag vrij te nemen van je werk. Het evenement zelf duurt meestal geen uren, er is ook geen reistijd om er te komen en terug te komen. Online netwerken kan plaatsvinden wanneer je maar wil en het kan zoveel tijd in beslag nemen als je wil.
- Lage kosten: Netwerkevenementen zijn bijna nooit gratis, je betaalt voor het evenement zelf of er zijn lidmaatschapskosten. Zelfs als het evenement gratis is, heb je altijd kosten om van en naar het evenement zelf te komen. Online netwerken heeft lage kosten, omdat je dit kan doen via jouw sociale media-accounts of op online netwerkplatformen.
- Gebrek aan druk: Met online netwerken heb je niet de druk om naar een netwerkevenement te gaan. Je moet bijvoorbeeld geen manieren vinden om gemakkelijk in iemands gesprek te glijden of je services te verkopen zonder over te komen alsof je probeert te verkopen. Online netwerken gebeurt door een eenvoudig één-op-één gesprek te voeren via een bericht.
- Bewust kiezen: Je plant je dagelijkse activiteiten, dus waarom zou je jouw netwerken niet plannen? Je kan bewust kiezen wie jij uitnodigt in je netwerk en wie niet. Je kiest en zoekt zelf mensen die waarde toevoegen aan je netwerk
Ik zeg natuurlijk niet dat je niet naar netwerkevenementen moet gaan, deze zijn ook erg nuttig en zinvol. Maar vooral in deze tijden kan een goed online netwerk je net zo goed helpen.
In dit artikel wil ik het hebben over Facebook, LinkedIn en BusinessDate. Deze 3 manieren om online te netwerken kunnen jouw bedrijf echt helpen groeien.
Laten we starten met Facebook. Hier zijn 4 eenvoudige tips om een goed netwerk te creëren op Facebook.
- We weten dat je op Facebook vooral vrienden, familie en collega’s hebt. Je moet wel je vrienden en familie scheiden van je professionele netwerk. Je kan dit eenvoudig doen op Facebook. Je moet naar je vriendenlijst gaan en op ‘nieuwe lijst maken’ klikken, deze lijst geef je dan het label “Professioneel netwerk” of “werk”. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je je vriendenlijst doorlopen en je collega’s, zakenpartners en professionele netwerken aan deze lijst toevoegen.
- Pas je privacy-instellingen aan. Social media is publiek, we delen allemaal foto’s, grappige memes, herinneringen en nog veel meer. Ik weet zeker dat er berichten zijn die je niet wil dat je professionele netwerk te zien krijgt. Op je privacypagina kun je aanpassen wie wat ziet op je profiel. Door de instellingen ‘Accepteer deze mensen’ aan te passen, kan je een lijst kiezen van mensen voor wie je berichten wil verbergen, of je kan kiezen wie bepaalde berichten te zien krijgt.
- Word lid van Facebook-groepen. Er zijn zoveel Facebook-groepen om lid van te worden. Ik zou nadenken over waar jouw bedrijf over gaat en wat jij wil bereiken. Van daaruit zou ik op zoek gaan naar verschillende Facebook-groepen met relevante onderwerpen. Kijk ook wat voor interesse jouw potentiële klant heeft en kijk of je je ook bij die groepen kan aansluiten. Wat ook interessant is, is het vinden van groepen waarin jij zelf geïnteresseerd bent. Daar vindt je ook gelijkgestemde mensen, die ook geïnteresseerd kunnen zijn in jouw bedrijf. Vaak zijn er in Facebook-groepen regels die je moet volgen, en je kan niet altijd verkopen of promoten in een groep. Dat is goed, je hoeft alleen maar te lezen waar de discussies over gaan en mee te praten. Als je een oplossing kan bieden voor de gestelde vragen of een inzichtelijk standpunt hebt dat kan resulteren in een potentiële klant. Je kan hen vragen om je een persoonlijk bericht te sturen en daar kan je meer over jouw bedrijf praten.
- Promoot je ‘personal brand’. Facebook is een geweldige plek om je eigen merk te promoten door een post te plaatsen. In je berichten kan je een bepaalde tone of voice gebruiken. Je kan vrienden en connecties laten zien wat voor soort persoon je bent door jouw mening en gedachten te uiten. Je kan ook persoonlijk en zakelijk over jouw huidige projecten vertellen.
We weten al dat LinkedIn is gemaakt voor professionals en om contact te maken met de juiste mensen, maar hoe netwerk je het beste op LinkedIn? Hier zijn 4 tips om precies dat te doen.
- Laat je profiel opvallen. Een goede eerste indruk maken is altijd goed als het gaat om netwerken, of het nu online is of niet. Zorg ervoor dat je je profiel hebt ingevuld en het volledig geoptimaliseerd is. Je LinkedIn-profiel is net zoals je cv, je wil geen lege ruimtes of gaten. Je wil er goed en professioneel uitzien, met een goede kopregel en mensen precies vertellen wat je doet en waarin jij je specialiseert. Een goede tip die ervoor zorgt dat jouw profiel gevonden wordt door professionals en recruiters in jouw sector, is het gebruik van kernwoorden. Het gebruik van trefwoorden in je kopregel, info en ervaring geeft je een extra voordeel bij het netwerken.
- Voeg nieuwe connecties toe. Wanneer je meer dan 500 connecties op LinkedIn hebt, lijk je gevestigd in je branche, maar je wil niet blindelings connecties toevoegen. Connecteer met mensen in je branche waarmee je in de toekomst zou kunnen samenwerken of die je waardevolle inzichten zouden kunnen geven voor je carrière. Wanneer je een connectie maakt met iemand, stuur dan altijd een persoonlijk bericht. Als je dit eenmaal hebt gedaan, stop daar dan niet. Begin met het liken en delen van berichten van anderen. Stuur hen af en toe een bericht om te vragen hoe het met ze gaat.
- Plaats boeiende content. Deel iets interessants over je bedrijf, de projecten waaraan je werkt of deel een interessant artikel dat je zojuist hebt gelezen. Wat echt helpt is het schrijven van je eigen artikel op LinkedIn. Dit toont expertise en kan ertoe leiden dat meer mensen je vinden op LinkedIn. Vergeet niet hashtags op LinkedIn te gebruiken, deze zorgen voor meer zichtbaarheid.
- Word lid van LinkedIn-groepen. Dit zal je helpen opgemerkt te worden en connecties te leggen met contacten uit jouw sector. Zoek groepen op LinkedIn die gerelateerd zijn aan jouw branche en bedrijf. Door lid te worden van een paar actieve groepen, kan je profiel worden gezien door honderdduizenden mensen in je branche en dat zijn veel mensen waarmee je kan netwerken. Net als de Facebook-groep, moet je ook hier communiceren met de groep. Neem deel aan het gesprek, beantwoord vragen, toon je expertise en deel relevante inhoud. Probeer een waardevol lid van de groep te zijn en probeer minder jezelf te verkopen, op deze manier zullen mensen je opmerken en niet geïrriteerd door zijn jou.
BusinessDate
BusinessDate verschilt van de 2 vorige netwerken, omdat het geen sociale media platform is. Het is een online business community die ik zelf heb opgericht. Je kan het een beetje vergelijken met Facebook- en LinkedIn-groepen. Het is een omgeving waar je jouw gedachten en interesses kan delen met gelijkgestemde ondernemers. In deze community praten en bespreken we verschillende zakelijke onderwerpen die je bedrijf kunnen helpen groeien.
BusinessDate is voornamelijk een professioneel netwerk, dat zich richt op het helpen van ondernemers om lokale professionals te vinden met verschillende vaardigheden en talenten, die kunnen helpen jouw bedrijf te laten groeien. Je kan BusinessDate gebruiken om nieuwe klanten, medewerkers, freelancers en zakenpartners te vinden. Wij zijn een grote gemeenschap van professionals die andere professionals willen helpen.
De grote verschillen tussen BusinessDate en Facebook- of LinkedIn-groepen zijn:
- Je hoeft niet uit een bepaalde sector te komen of bepaalde interesses te hebben om lid te worden van de groep. We moedigen mensen uit verschillende sectoren aan om mee te doen, we leren graag van elkaar.
- Je moet ook geen toestemming krijgen om lid te worden. Je kan vrij deelnemen en anderen uitnodigen om ook lid te worden.
- In deze community kan je meteen aan de slag met netwerken. Je hoeft niet veel te delen of altijd deel uit te maken van het gesprek, als je dat niet wil.
- Je kan privé berichten sturen naar de mensen met wie je contact wil maken of waarin jij geïnteresseerd bent.
- Je kan ook gewoon vertellen waar je naar op zoek bent, b.v. als je op zoek bent naar een freelancer kun je gewoon een vraag stellen en kijken wie er antwoordt.
Het enige dat je echt op BusinessDate moet doen, is een goed profiel voor jezelf creëren. Dus wanneer mensen op zoek zijn naar een bepaald type professional, kunnen ze jou gemakkelijk vinden. Bij BusinessDate starten we graag discussies op. De manier waarop we elkaars bedrijf kunnen helpen groeien, is door van elkaar te leren.
➡️ Als je interesse hebt om lid te worden van BusinessDate, ga dan naar https://community.businessdate.be en maak een account aan. Het is gratis.