Hoe begin je aan een video voor social media? (uit Perstablo Magazine)

Denk je aan het maken van video's voor social media? Of heb je het al geprobeerd en beseft hoe tijdrovend deze video's zijn? Wel dat hoeft niet zo te zijn. Je kan succesvolle video's maken voor social media met slechts een klein beetje knowhow. Hieronder geef ik 5 tips om te onthouden bij het maken van video's voor sociale media:

1. Hou de video kort en zorg voor een sterke opening

Mijn algemene regel is: “Hoe korter hoe liever!”  (want anders kijken mensen de video vaak niet uit).  Open sterk, zo heb je direct impact. Het is wel zo dat je met dezelfde videolengte op de verschillende sociale media andere resultaten gaat krijgen. Je moet dus weten hoelang jouw video's voor elk kanaal moeten zijn. Facebook-video’s krijgen bijvoorbeeld vaak niet langer 30 seconden de aandacht.

Verder moet je weten dat Instagram de video-uploads sowieso beperkt tot 60 seconden. Ter vergelijking, bij LinkedIn is dit 10 minuten. Instagram laat ook alleen uploads vanaf mobiele apparaten toe. Desktop-uploads zijn momenteel niet mogelijk. Als je een video voor sociale media op je computer of je camera hebt, dan moet je deze eerst naar je smartphone verzenden via e-mail of een service voor het delen van bestanden. Zelf gebruik ik graag de Airdrop functionaliteit van Apple.

Tenslotte wil ik nog meegeven dat je video’s op YouTube langer mogen duren, want uit onderzoek blijft dat mensen daar minder snel afhaken. Naar YouTube gaan ze bewust om video’s te bekijken, terwijl elders de aandachtsspanne veel korter is.

2) Ga voor een video-onderwerp dat gegarandeerd aandacht krijgt

Zelfs voor eenvoudige video met je smartphone heb je tijd nodig om na te denken over wat er gezegd moet worden en wat je in de video gaat vertonen. Het is belangrijk dat de mensen zich in je inhoud en je boodschap kunnen herkennen. Je kan inspiratie halen uit vragen van klanten, nieuws uit jouw sector, je blog enz.

3). Kies het juiste formaat voor de video

Voor de beste kijkervaring is het een goed idee om de verwachte videospecificaties te kennen voor het platform waarop je van plan bent je video te posten. Wanneer je video's voor sociale media maakt, kun je kiezen uit verschillende formaten: portrait (staand formaat), landscape (liggend formaat) of vierkant.

Portrait en landscape zijn behoorlijk populair bij het opnemen van video's op smartphones. Toch is vierkant het meest “waterdichte” formaat.

Waarom is dit het geval? Het ziet er zowel goed uit op computerschermen als op mobiele apparaten. Instagram knipt delen van je video af als die niet vierkant is (of je moet hem kleiner weergeven, maar dat geeft dan weer minder effect). De andere formaten hebben ook hun voordelen. Portrait is bijvoorbeeld het formaat dat mensen gewend zijn te bekijken op smartphones. Dus, als je weet dat het grootste deel van je publiek je video mobiel bekijkt, dan werkt portrait goed. Aan de andere kant vinden mensen die voornamelijk hun desktop gebruiken de landscape-modus wellicht fijner. Die komt immers overeenkom met de vorm van hun scherm.

4) Hou rekening met de waarde van je video zonder geluid

Hoe kijk je zelf naar video’s wanneer je door Instagram of Facebook scrolt? Is het met of zonder geluid? 

Veel mensen nemen een kijkje op sociale media wanneer ze liever geen geluid hebben (bv. in een stille wachtzaal). Verder is het ook zo dat de audio niet automatisch geactiveerd wordt als mensen over je video scrollen.

Denk dus na over de manier waarop je de video presenteert. De video moet ook betekenis behouden als het geluid af staat.

Hoe pak je dit best aan?

Wel de eerste oplossing is om je kernboodschap in de beschrijving uit te leggen. Een andere optie is het plaatsen van overlappende tekst in je video. Dit is vergelijkbaar met ondertiteling, maar het is meer geschikt voor eenvoudige instructievideo's en de mensen hoeven er niet per se in te spreken.

Ondertitels zijn de derde optie. Deze zijn in de televisiewereld bekend als de tekst die onderaan het scherm verschijnt. Ondertiteling is bedoeld voor mensen die slechthorend zijn, maar uit onderzoeken blijkt dat 80% van de kijkers die gebruikmaken van ondertitels geen gehoorbeperkingen hebben.

5) Selecteer de juiste apparatuur

De meeste Android- of iPhone-camera's zijn geschikt voor het opnemen van video's met een hoge resolutie. Je moet wel beseffen dat audio en verlichting vaak veel belangrijker zijn dan de videokwaliteit. Investeer dus in een goeie microfoon en schenk aandacht aan de verlichting. Als het geluid slecht is gaan kijkers direct afhaken. Verlichting verwijdert dan weer harde schaduwen en maakt je onderwerpen aangenamer voor het oog.

CONCLUSIE

Het produceren van video's voor sociale media lijkt in eerste instantie intimiderend, maar het is zeker de moeite waard om uit te proberen. Zeker in een sector waarin niemand video’s online zet, ga je meteen opvallen. Als je de bovenstaande tips toepast, ben je al een heel eind op weg. 

Heb je hulp nodig? Geef dan maar een seintje!

Veel succes!

Joeri


PS: Schrijf je hieronder in en ontvang mijn updates in je mailbox.

Spread the Word